ЗАЩО ГЪРБЪТ ВИ БОЛИ В КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Болката и напрежението в гърба, както и тежестта в краката, особено в края на работния ден, се срещат при почти всички хора, независимо от възрастта и пола. Обикновенно хората ги приемат като неизменна част от ежедневието си, която не може да бъде повлияна по никакъв начин. В повечето случаи те дори не забелязват измененията по гръбнака си, които съпътстват тази болки. Често чувам: „ В последно време съм се попрегърбил, но ще се оправя“ или пък „понякога ме заболява кръста, но едва ли е серизно“.

Истина е, че тези проблеми обикновено се задълбочават във времето, и ако не предприемем необходимите лечебни и профилактични мерки оплакванията и болката се превръщат в хронични.

Седенето в погрешна и неудобна поза за дълг период от време, може да доведе до стрес на мускулатурата на гръбначния стъб, най-вече в областта на врата и кръста и до появата на дегенеративни изменения на шийните и лумбални дискове, както и до появата на дискова болест. Това е свързано с възпаление и хронична болка. Симптомите на болка ограничават гъвкавостта и подвижността на гръбначния стълб, а движенията стават ограничени и щадящи.

Хроничната болка в гърба е дълбоко болезнено, тъпо, или парещо усещане. Обикновено започва в областта на кръста и след това се придвижва надолу по краката. Тя е продължителна и се влошава, когато трябва да седите в една и съща поза за дълъг период от време, а  извършване на прости задачи като навеждане или повдигане на предмет става  трудно и болезнено, а в някои слуаи и невъзможно.

В практиката си имам възможността да създавам индивидуален комплекс за всеки пациент спрямо специфичните нужди, включващ лечебен масаж и насочени упражнения за мобилизиране мускулатурата на гърба и кръста, коригиране на стойката и повлияване на болката.

Автор: Теодора Драговска[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

BG